Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

DOVOLENKA NA BICYKLI PO SLOVENSKU: Tipy na cyklotrasy

DOVOLENKA NA BICYKLI PO SLOVENSKU: Tipy na cyklotrasy

Tipy na cyklotrasy na Slovensku

Či už ste vášniví cyklisti, alebo hľadáte miesto na cyklovýlet s rodinou, prinášame vám niekoľko užitočných tipov, kam sa na Slovensku vybrať na bicykli.

Prevoz bicyklov

Nezabudnite, že k niektorým destináciám sa musíte najskôr dostať autom (ak nie ste extrémisti). Na prepravu bicyklov môžete využiť rôzne nosiče bicyklov, či už strešné nosiče alebo nosiče bicyklov na ťažné zariadenie. Existujú nosiče pre 2 až 4 bicykle, a na výber máte množstvo značiek. Medzi najkvalitnejšie, ale aj najdrahšie, patria THULE. alebo napr. YAKIMA. Ďalšími možnosťami sú značky BOSAL, BUZZRACK. Nedávno sme do našej ponuky pridali aj nove nosiče bicyklov od značky AGURI, ktoré sú cenovo dostupnejšie, no kvalitou nezaostávajú.

1. STARÝ LOM KVETNICA

Pre začiatočníkov a rodiny s deťmi je ideálna cyklotrasa zo Svitu do Popradu, ktorá končí pri Starom lome v Kvetnici. Celý chodník má dĺžku 12 km a cesta trvá približne 45 minút (záleží od vašej rýchlosti). Trasa má hladký asfaltový povrch. Je nenáročná, tiež ideálna pre cyklistický vozík, takže aj tí najmenší si môžu výlet naplno užiť.

TRASA

Svit → Poprad → Zaplavený lom Kvetnica

Zo Svitu sa vydajte po cyklistickom chodníku, ktorý vás zavedie až na strelnicu v Poprade. Trasa je prevažne rovinatá, s občasnými miernymi stúpaniami. Nevýhodou môže byť vysoká poveternosť, ktorá občas sťažuje jazdu. Jedným z najväčších lákadiel tejto trasy je nádherná panoráma Vysokých Tatier, ktorá sprevádza celú cestu.

Od strelnice vedie približne 1,1 km dlhá asfaltová cesta cez Záhradky až k cieľu. Na pokračovanie trasy stačí prejsť na druhú stranu hlavnej cesty, ktorá vás zavedie priamo k Zaplavenému lomu Kvetnica.

Lom Kvetnica je ideálne miesto na prestávku pri vode. Môžete sa tu prejsť, posedieť na lavičkách, deti si tu môžu užiť ihrisko. Okolo celého lomu vedie náučný chodník, ktorý ponúka krásne výhľady s kulisou Vysokých Tatier, najmä z vrchných poschodí kameňolomu. Počas leta sa v lome často kúpu ľudia, a niekedy tu môžete stretnúť aj potápačov. Toto miesto je ideálne nielen na odpočinok, ale aj na objavovanie krás okolia.

ZAČIATOK: Svit 49.0550344N, 20.2058550E

KONIEC: Zaplavený lom Kvetnica 49.0251650N, 20.2796111E

 

2. STARÝ HRAD (STARHRAD)

Pre tých, ktorí sa nezľaknú výškových rozdielov, odporúčam návštevu Starého hradu. Starhrad, známy aj ako Starý hrad, sa nachádza na opačnej strane rieky Váh oproti hradu Strečno, nad Domašínskym meandrom, vo výške 475 m n. m. Ide o jednu z najznámejších cyklotrás v celom Žilinskom kraji. Trasa je nenáročná, so stúpaním (177 m) a klesaním (29 m). Dĺžka cyklotrasy je približne 19 km, čo znamená, že ak sa chcete vrátiť späť na východiskový bod, prejdete celkovo 38 km. Tento okruh by ste mali zvládnuť za tri hodiny, avšak ak sa rozhodnete zastaviť a prezrieť si pamiatky, môže vám to trvať dlhšie.

TRASA

Budatínsky zámok (Budatínsky hrad) → Vodné dielo Žilina → Strečno → Starý hrad

Od Budatínskeho zámku sa vydáte po cyklistickom chodníku smerom k vodnému dielu, kde sa napojíte na Vážsku cyklomagistrálu. Po nej budete celý čas sledovať tok rieky Váh až k vodnému dielu Žilina, kde si môžete urobiť prestávku. Odtiaľ vás čaká ešte približne 10 km jazdy až do Strečna, kde vás privíta majestátny Hrad Strečno. Pri rázcestníku Strečno lávka prejdete cez most na druhú stranu rieky a ocitnete sa na Nezbudskej Lúčke.

Odtiaľ vás čakajú už len 3,4 km k Starému hradu. Teraz však začína skutočné stúpanie. Prejdete cez rázcestník Starohradská dolina pri skale až k smerovníku Podhradské. Odtiaľ je to už len kúsok, hoci po strmšom svahu. Ak bude stúpanie príliš náročné, môžete bicykel aj potlačiť. Čoskoro sa vám však odhalí zrúcanina Starého hradu v celej svojej kráse.

Z hradu sa zachovali len niektoré časti, ako hradná veža, okenné otvory a niekoľko múrov, ale momentálne prebieha rekonštrukcia. V súčasnosti sú tam už aj drevené schodíky, ktoré umožňujú ľahšie preskúmanie hradu. Keďže ide o zrúcaninu, vstup na hrad je na vlastnú zodpovednosť, preto sa pohybujte len v tých častiach, ktoré sa vám zdajú bezpečné.

Ak ešte nebudete unavení, cestou späť sa môžete zastaviť pod hradom Strečno v stredovekej dedine Paseka. Tá pozostáva z malých drevených domčekov, ako je dom pekára či rybára, a nechýba ani detské ihrisko.

ZAČIATOK: Budatínsky zámok 49.2371869N, 18.7340936E

KONIEC: Starý hrad 49.1779536N, 18.8908317E

3. SCHLOSS HOF

Ak bývate v hlavnom meste alebo ste tam na návšteve, môžete sa vybrať na výlet do neďalekého rakúskeho Schloss Hofu. Trasa nie je náročná, má 17,2 km s prevýšením +59 m stúpanie a -30 m klesanie.

TRASA

Bratislava, most Lafranconi → Devín → Cyklomost slobody → Schloss Hof

Začíname pri rázcestníku Most Lafranconi na Dvořákovom nábreží a pokračujeme doprava po cykloznačke smerom k Botanickej záhrade a internátu Družba. Pohodlie cyklotrasy však netrvá dlho, a čoskoro sa ocitnete na Devínskej ceste.

Postupne sa dostanete k rázcestníku Sihoť, prejdete cez chatovú osadu a kameňolom, až sa ocitnete v obytnej zóne Devína, kde budete zdieľať cestu s autami. V blízkosti hradu Devín sa opäť napojíte na cyklotrasu, ktorá vás povedie až do Devínskej Novej Vsi.

Po približne štyroch kilometroch dorazíte k Cyklomostu slobody, ktorým sa dostanete na rakúsku stranu. Odtiaľ pokračujete rovno k prvému rakúskemu rázcestníku v Engelhartstetten. Odtiaľ už vidíte záhrady zámku Schloss Hof, ku ktorému sa dostanete po ďalších 1,5 km po cyklotrase až do cieľa.

Zámok ponúka expozície, ktoré navodzujú atmosféru 18. storočia s ukážkami zariadených spální, honosných jedální, obrazov, sôch a rôznych predmetov. Známa zámocká záhrada je v lete plná kvetov, s upravenými chodníkmi, fontánami a labyrintom s vyhliadkovou plošinou. V zime sa tu uchovávajú exotické rastliny, ktoré sa v teplejších mesiacoch vystavujú v záhradách oranžérie. Nájdete tu aj veľké ohrady so zvieratami ako lamy, ovce, oslíkmi, či kontaktnú ZOO s kozami a ovcami. Pre deti je tu veľké ihrisko s preliezačkami a šmýkačkami, oddychové zóny s lavičkami a stolmi na relax, a reštaurácia s terasou. Vstupné zahŕňa aj návštevu zámku Niederweiden.

ZAČIATOK: Bratislava, most Lafranconi 48.1381056N, 17.0748692E

KONIEC: Schloss Hof 48.2144494N, 16.9342750E